Keresés
Hol vagyok: lpl.hu

Nem angol humor!!!

1. A L’art pour l’art Társulat nem „angol humort” játszik!!!
2. A L’art pour l’art Társulat nem „angol abszurdot” játszik!!!
3. A L’art pour l’art Társulat magyar abszurd humort ír és játszik!!!

A tévedés eredete:

Az „angol humor” megnevezés a köznyelvben fanyar humort jelent. Emiatt az abszurdot előszeretettel sorolják e kategóriába: hibásan.

Rövid érvelés:

1. Az világhíres angol komikus Benny Hill is az angol humor egyik képviselője, pedig a legnagyobb jóindulattal sincs semmi köze az abszurd humorhoz.

2. Ugyanakkor például, aki Olaszországban foglalkozik abszurd humorral, az olasz abszurdot játszik. (Pl. a hazánkat is megjárt Lucio Vinciarelli)

3. Szakmailag az „angol humor” kifejezés legfeljebb azt jelzi, hogy angol nemzetiségű emberek angol nyelven humorizálnak. Semmi többet.

4. Így tehát van olasz abszurd, francia abszurd, amerikai abszurd, magyar abszurd, és egyik sem angol humor. Az angol abszurd is csak az angol humornak egy szelete.

5. A L’art pour l’art Társulat és a Monty Python-csoport tevékenysége között sokszor kerestek összefüggést a média egyes képviselői, pedig érdemes tudni, hogy a Lpl. Társulat tagjai működésük első éveiben meglehetősen keveset tudtak az angol abszurd leghíresebb művelőiről, annál többet Karinthy Frigyesről, Örkény Istvánról, Nagy Lajosról és Alfonzóról.

6. Monty Python-jelenetek (és más szerzők műveinek) fordításával körünkből csak Galla Miklós foglalkozott (1996-tól már nem a L’art pour l’art tagja), aki ezeket az ő Holló Színházával mutatta be.

7. A L’art pour l’art Társulat soha nem vitt színre mások által írt darabokat, se angolt, se albánt, se magyart, se japánt. Mindig saját szellemi műhelyében készültek színdarabjai, jelenetei, dalai. (Fennállása óta egyetlen kivétel Seres Péter Testépítő szalon c. dala volt.)

8. Tehát még egyszer: A L’ART POUR L’ART TÁRSULAT MAGYAR ABSZURD HUMORT ÍR ÉS JÁTSZIK !!!

Összegzés mondókák formájában:

„Nem minden angol humor abszurd, de minden angol abszurd angol.”
„Nem minden abszurd humor angol, de minden magyar abszurd magyar!”

Powered by Gothic
© 2013 Deepskeye Systems -

L'art pour l'art Produkció - Bognár István - Mobil: 06-20-938-3344 - E-mail: lpl@lpl.hu